Amsterdam

Schaakvereniging De Raadsheer
anno 1922

Het zomerkampioenschap was de afgelopen jaren steevast een prooi voor Olaf. Een combinatie van er altijd zijn en natuurlijk gewoon goed kunnen schaken, zorgden ervoor dat dat hij de afgelopen jaren keer op keer de beste was. Maar aan deze overheersing kan dit jaar wel eens een einde komen.

Met nog maar 1 ronde te spelen, is het namelijk niet Olaf maar Wim die bovenaan staat. Met liefst 5½ punt uit 6 partijen, waaronder een winstpartij tegen Olaf, voert hij de lijst aan. Hij heeft alles in eigen hand: nog 1 keer winnen en hij is de nieuwe zomerkampioen. Olaf heeft weliswaar net zo veel punten, maar een partij meer gespeeld en het onderling resultaat is dus ook nog eens in zijn nadeel. Alleen bij een uitglijder van Wim, kan hij zijn titel nog prolongeren. De rest doet niet meer mee om het kampioenschap. Op de derde plaats is Harmen nog ongeslagen, maar door zijn 5(!) remises is hij te ver achterop geraakt.

 

Het was een select gezelschap dat op maandag 13 augustus acte de presence gaf in café De Boulevard. Vroeger speelden we elke zomer een keer in café Eijlders, maar na een jaar afwezigheid besloten we het in onze zomerresidentie te doen. Dat had het grote voordeel dat je niet met materiaal door de stad hoefde te zeulen. Het liep de laatste jaren in Eijlders ook al geen storm, maar nu kwamen slechts zeven mensen opdagen. Waarschijnlijk zal het dan ook een eenmalig experiment blijven.

We speelden dubbelrondig, dus moesten er 14 ronden (en per persoon 12 partijen) gespeeld worden. Voor sommigen toch wel wat veel. Maar het ging Ton van Garderen goed af: hij haalde met 10 uit 12 een mooie score en bleef ongeslagen want hij stond slechts 4 remises af. Eigenlijk gedeeld eerste met Olaf Cliteur, maar aangezien Ton beide onderlinge partijen won moest Olaf genoegen nemen met de tweede plaats. Organisator Gerie Opgenhaffen was niet tevreden over zijn score van 7 uit 12; daarmee werd hij gedeeld derde met Rob van Slooten. Daarna eindigden achtereenvolgens Peter de Leeuwe, Henny Heima en Simon Bouwhuis (leuk om hem weer eens achter het bord te zien).

 

Terwijl het weer record na record breekt, is de zomercompetitie alweer halverwege. Misschien komt het door dat warme weer, maar de opkomst ligt ietsje lager dan de voorgaande jaren. Dat terwijl het bij deze temperaturen bijzonder goed toeven is op het terras van café Boulevard.

Na vier rondes gaat Olaf aan de leiding, een bekend beeld in de zomercompetitie. De strijd is echter nog lang niet gestreden, want Wim staat, hoewel hij al een avond miste, maar een half puntje achter. Ook op een half puntje, maar met een partij meer gespeeld staat Harmen. Maar goed, we zijn pas halverwege en er kan nog een hoop gebeuren in de komende 4 weken.

Standen en uitslagen

De zomercompetitie