Amsterdam

Schaakvereniging De Raadsheer
anno 1922

Op 20 februari speelde Raadsheer 1 tegen Fischer Z 2. Het werd een ruime overwinning. Maar helaas moest de teamleider zelf op dezelfde avond spelen voor het derde, waardoor een verslag moeilijjk werd. Maar gelukkig heeft Tobias Kabos nu toch een verslag gemaakt. En het voordeel is: hij kan WEL schaken. Hier is het verslag; bedankt Tobias.

We hadden het tegen Fischer Z 2 weer eens zonder Hing Ting te stellen. Dat ging eerder mis tegen Amsterdam West 3 (‘niet best in West’ kopte Gerie zwartgallig), maar tegen dit team zou het ook wel ‘op eigen kracht’ moeten kunnen lukken. Die jongen heeft ook nooit zin om te schaken.

Mustapha (bord 7, zwart) had binnen no time een eindspel op het bord. Een eindspel dat mij ietsje slechter voor hem leek, maar ik bleek de enige te zijn die er zo over dacht en ze kwamen snel remise overeen.

Ramon (bord 3, zwart) toverde een grappig huisvariantje in de Trompovsky op het bord. In het middenspel dacht ik dat zijn tegenstander beter stond omdat het witte paard op e4 sterker was dan zijn tegenhanger op a5, ondanks dat de witte koning in het centrum (op e2) was gestrand. Toen zijn tegenstander wat te traag speelde, kon Ramon de paarden afruilen en stond hij ineens beter en won even later. Zo snel kan het dus kennelijk gaan.

Martijn (bord 1, zwart) zocht wat te vroeg complicaties op in het Konings Indisch en zijn tegenstander kon daarvan profiteren, maar speelde het ook niet optimaal. Het was ook wel complex allemaal. De stelling bleef toch lang lastig voor zwart. Er gebeurde van alles en later mocht hij blij zijn met zijn remise. Martijn (‘Woudje’ voor intimi) ontwikkelt zich duidelijk nog als schaker/persoon, want vroeger zou hij door zijn gegaan tot het bittere eind met alle risico’s van dien.

De tegenstander van Simon (bord 4, wit) bood zo rond zet 20 remise aan en Simon accepteerde dat, terwijl hij toch eigenlijk een stelling had die je graag zou moeten willen spelen (niet dat hij nou huizenhoog gewonnen stond - dat zeker niet - maar het positionele voordeeltje voor wit was er). Er bleken echter logistieke redenen ten grondslag te liggen aan deze acceptatie. Het zag er inmiddels ook niet echt naar uit dat we dit bordpunt nou keihard nodig hadden voor de 2 MP. Mijn indruk van Simon so far is dat hij heel solide is en dat is een prettig type speler om in je team te hebben. Een soort bouwsteen.

Mijn tegenstander deed al snel wat dingetjes verkeerd in de opening en ondanks dat we allebei erg langzaam speelden (als in: lang over onze zetten nadachten), was de partij toch op zet 18 al voorbij. Ik was wat bekender met de opening/de resulterende structuur dan hij.

De stelling van Olaf – en in dit geval bedoel ik specifiek de opstelling van de witte stukken – zag eruit als een Yugoslav Attack tegen de draak (Le3+Dd2+0-0-0 met agressieve bedoelingen als h4, h5 en “sac sac mate”), maar het zwarte tegenspel was in geen velden of wegen te bekennen. Na een paar nauwkeurige aanvalszetten was ook dit bordpunt binnen.

Grappig genoeg heb ik van de winstpartijen van Wim en Stephan precies niks gezien. Meestal zijn het de stille remises die zich aan je aandacht onttrekken, niet de winstpartijen. Stephan zat ook wel een beetje verstopt in het hoekje. Of misschien zat ik al in de derde helft. In ieder geval top gedaan - en dat geldt voor het hele team!

Was deze 6½-1½ overwinning nou ruim uitgevallen? Geflatteerd wellicht? Gezien het wedstrijdverloop eigenlijk niet echt, maar zo’n score verwacht je niet bij een relatief klein ratingverschil van 75 punten.

Over een mogelijk kampioenschap ga ik niet speculeren, maar zie http://www.sgaschaken.nl/competitie/standen-en-uitslagen/promotieklasse/ voor dingen als de stand.

 

IMG 3352

Raadsheer 6 verliest van MSK 2 met 1½ - 2½

Verslag volgt

Met stormachtig regenweer bereikten we dinsdagavond 12 maart het honk van KLM-Pegasus. Desondanks stond in de prachtige zaal van verpleeghuis Groenelaan alles keurig klaar voor onze wedstrijd tegen hun eerste team. Hoewel onze tegenstanders gemiddeld ruim 100 ratingpunten minder hadden, kregen we het erg moeilijk.

Rinus(5) pakte al snel een vergiftigd paard, waarna een vernietigend aftrekschaak volgde. Naast enkele pionnen moest hij ook nog een kwaliteit inleveren. Hans(2) had erg veel stukken in het centrum staan. Om mat te voorkomen gaf de tegenstander een stuk weg dat met schaak genomen kon worden. Niets vermoedend speelde hij een toren die dat schaak niet ophief. Het eerste punt was dus binnen. Harmen (6) pakte met een paard een toren en gaf gelijk een groots familieschaak dus ook die partij was binnen. Met de stand 2-1 leek er niet zoveel aan de hand, behalve het feit dat niemand echt lekker stond. Jack(1) had een aardige koningsaanval. Zijn tegenstander bood een paard aan, maar daarmee werd Jacks stelling zo uit elkaar geslagen dat hij ervan afzag. Alexander(3) had een aanvalsstelling, maar ook een pion minder. Wim(4) zat al snel in een eindspel met een geïsoleerde pion, maar wel met het loperpaar. Gerie(7) stond goed, maar niet winnend. Teamleider Peter(8) moest vechten tegen een stelling met 2 pionnen achterstand. Kortom....waar komt het volgende punt vandaan. Het eerste geluk kwam toen Geries tegenstander een toren weggaf (3-1). Nog meer geluk (of kracht?) toen Peter zijn stelling met 2 pionnen achter toch remise wist te houden (3½-1½). Alexander, met pion minder, wist uiteindelijk ook zijn stelling remise te houden (4-2). Jack raakte wat pionnen kwijt en moest helaas het onderspit delven (4-3). Mijn partij was nog bezig en zag er erg remiseachtig uit.

In een uiterste poging op winst, toen de stand nog niet 4-3 was, offerde ik mijn koningsvleugelpionnen om op de damevleugel te promoveren en bereikte ik de volgende stelling:

2e team KLM Pegasus

Ik speelde in grote tijdnood Da6+. Na f6 kon ik de pionnen niet meer tegenhouden en uiteindelijk verloor ik ook nog op tijd. Helaas, de eindstand werd daarmee dus 4-4.

Fritz gaf de volgende winstvariant: 1....Db1  2.Kf6 De4  3.g6 Kc3  4.g7 De8  5.Kg5 Kd3  6.Kh6 Kd4  7.Kh7 Dh5+  8.Kg8 Ke5  9.Kf8 Dh6  10.Kf7 Df6+ 11.Kg8 Kxf5  12.Kh7 Dh5+  13.Kg8 Kg6  14.Kf8 Dd8#

Wim Postema

Raadsheer 2 in actie bij KLM-Pegasus