Schaakvereniging De Raadsheer
anno 1922

De Raadsheer heeft geen potten kunnen breken tijdens de finaleronde van de SGA-rapidcompetitie, die gisteravond werd gespeeld in onze eigen Poort. Alleen het eerst had zich weten te plaatsen voor de finale van de eerste klasse.  Zij traden aan met Simon, Ramon, Olaf en Mustapha. In de eerste wedstrijd werd na een vroege voorsprong met 3-1 verloren van Caissa 3. Hierna volgde een 2-2 gelijkspel tegen (stiekem toch wel een beetje een angstgegner) Chaturanga, waarmee de kansen op de winst wel verkeken waren. In de derde partij volgde nog een keurig gelijkspel tegen de uiteindelijke winnaar Oosten-Toren. Een vierde plaats was ons deel.

Gelijktijdig werden ook de finales gespeeld in de andere drie klasses, helaas dus zonder Raadsheer-deelname. Het was daarmee lekker druk in de Poort met 64 schakers (plus nog een handjevol supporters) De winnaars van de andere klasses werden Caissa 1 (hoofdklase), VAS 4 (2e klasse) en ZZ (3e klasse).

Alleen het eerste teams heeft zich weten te plaatsen voor de finale van de SGA-rapidcompetitie, aanstaande woensdag in de eigen Poort. Het was een spannende aangelegenheid in de eerste klasse, want bij het ingaan van de laatste ronde waren er liefst 7 kandidaten voor 4 plaatsen. Raadsheer 1 kwam in de laatste partij niet verder dan 2-2, maar dat bleek precies genoeg voor de 4e plaats, met slechts een halfje voorsprong op de nummer 5. Het 2e speelde in dezelfde klasse en hoewel het met meer punten begon aan de laatste avond, redden zij het net niet.

Een dag later speelde ook het derde zijn laatste wedstrijden in de 3e klasse. Na een harde strijd eindigden zij precies gelijk met twee andere teams, zowel in bordpunten als in matchpunten. Nadat de Sonneborn-Berger score was berekend bleken de concurrentie helaas iets beter te scoren, en moet RH3 de finale helaas missen.

Dat Ramon voor de 15e keer clubkampioen ging worden was al duidelijk, maar in de andere twee groepen viel de beslissing pas op de laatste speelavond gisteren.

In groep 2 waren nog twee kanshebbers: Jack en Peter N. Maar van een echte strijd bleek geen sprake, want Peter N. was niet aanwezig. Dat betekende dat Jack aan een halfje genoeg had om er zeker van te zijn dat zijn minimale voorsprong niet door een Keizer-herwaardering zou verdwijnen. Dat halfje kwam er dan ook al snel in zijn partij tegen Olaf. De derde plaats in deze groep werd op de valreep gegrepen door Menno, die dankzij een overwinning op Peter V. over Jaap (remise) heen sprong.

In groep 3 waren zelfs nog 3 kanshebbers. Hiervan schakelde Frans zichzelf uit door niet te spelen. De andere twee kanshebbers, Gerben en Victor, speelden tegen elkaar en maakten er een spannende pot van. Victor kwam iets beter uit de opening en won zelfs een pion. Daarna kreeg Gerben echter het initiatief en won uiteindelijk de pion terug. Daarna zat er voor Victor niet meer in dan remise, waarmee Gerben kampioen werd in groep 3. Victor wipte nog wel over Frans heen en werd tweede.

De kampioenen. vlnr: Jack (groep 2), Ramon(clubkampioen), Gerben (groep 3)