Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Op zondagavond 24 mei kreeg de landelijke Chessbattle alweer een vervolg voor De Ontheemde Raadsheer. Het leek er aanvankelijk op dat wij makkelijk een groter team met  Ontheemde Raadsheren bijeen zouden kunnen krijgen maar dit viel uiteindelijk toch wat tegen. Ramon, Jop, Simon Groot, Bart en Olaf stonden echter te trappelen en gelukkig konden we acht uur voor aanvang het team nog completeren tot de vereiste zes spelers. Ben de Leur, teamgenoot van Olaf en Simon bij AAS en tevens teamgenoot van Olaf bij Chess Society, was bereid het team aan te vullen. Ben is daarnaast ook een fervent deelnemer aan alle drie de toernooien die jaarlijks door De Raadsheer georganiseerd worden en dus zeker geen onbekende.

We mochten met acht andere teams uitkomen in de derde klasse (1 is de hoogste) en behoorden zeker tot de teams die om de bovenste plaatsen zouden moeten kunnen gaan strijden.

Sneek en De Zwarte Pion uit Lisse behoorden weer tot de tegenstanders maar ook Staunton uit Groningen, Messemaker uit Gouda (met een echte IM in hun midden), een combinatie team van Almelo en Emmen en Moira-Domtoren waren in onze poule ingedeeld. SV Erasmus zorgde ervoor dat de stad Rotterdam vertegenwoordigd was en de lijst werd voltooid met DJV Noorbeek uit het zuidelijkste puntje van Limburg. Een mooi landelijk gezelschap dus!

De gemiddelde rating lag een stuk hoger dan vorige week namelijk op 1872. Dit werd nog gedrukt door het wat zwakkere team uit Lisse anders waren we zelfs zeer dicht in de buurt  van de 1900 gekomen. Uitschieters naar boven waren zelfs enkele 2300 spelers.

Het begon even moeizaam. Niet alleen Max Verstappen is bang voor materiaalpech maar ook de online schaker! Dan denk je natuurlijk in eerste instantie aan een wankele internetverbinding, een lege batterij of een defecte laptop, nee hoor je zal het niet geloven maar Ramon zijn muis deed het niet. Zo’n groot schaker zijn carrière in één klap vernietigd door een kapot muisje. Even werd er in het team zelfs voor Corona gevreesd met name natuurlijk door het feit dat er de wildste verhalen rondgaan over vleermuizen. “Ramon heeft zijn muisje toch niet opgegeten” werd er zelfs geopperd maar gelukkig niets van dat alles, het bleef bij een verliespunt in de eerste partij.

We startten verder goed, het tempo lag hoog op de borden en daardoor ook het snel beëindigen van de partijen om dan natuurlijk direct weer een nieuwe te kunnen beginnen.

We starten bovenaan en handhaafden ons een tijd in de top drie, mede dankzij een vliegende start van Ramon. Helaas kende ook hij een inzinking maar gelukkig krabbelde Bart op en scoorde een reeks waarin hij driemaal de bonus pakte. Ook Simon en Ben scoorden redelijk maar het grote probleem dat eigenlijk voor het hele team gold deze avond was dat er te weinig reeksen van drie overwinningen of meer neergezet werden. De derde en volgende overwinning op rij zijn immers goed voor dubbele punten. Ben, Jop en Olaf lukten het zelfs helemaal niet om een reeks te maken, iedere keer vormde of een sterke tegenstander of een foutje weer een kink in de kabel. We zakten zelfs even weg naar plek zes maar werkten ons in de slotronden weer terug naar het linker rijtje te weten plaats vier. Geen glimmend brons dus deze keer maar vetleer. In dit geweld overigens een prestatie waar we zeker tevreden mee mogen zijn. Jop, Ben en ondergetekende klaagden alle drie niet echt in de flow gekomen te zijn die nodig is voor een top drie notering. Uiteindelijk scoorden wij 129 punten, 40 minder dan nummer één Messemaker die ook nog eens met vijf spelers speelden. Tja verschil moet er zijn.

Ramon eindigde op 33 punten, Bart zeer knap op 25, Simon en Ben op 21 en Jop en Olaf respectievelijk op 15 en 14.

Wel weer een hele leuke en leerzame avond gehad. We weten nu in ieder geval wat ons te wachten staat en wanneer de slordigheden er wat uit gaan, behoort het podium zeker tot de mogelijkheden. Wordt zeker weer vervolgd, hopelijk ook met een wat groter team. Een team kent in immers geen maximum, de beste zes resultaten tellen mee voor de eindstand.

Tot slot de eindstand in de derde klasse waarin wij ons keurig wisten te handhaven:

Ontheemde Raadsheer4