logo large
S c h a a k v e r e n i g i n g

De Raadsheer

A m s t e r d a m

Oud Nieuws

 • Gerben weer aan kop in groep 3, Ramon wint topper

  Raakte Gerben vorige week zijn koppositie in groep 3 nog kwijt aan Victor, deze week heeft hij hem al weer terug gepakt. In een onderling duel won hij van een van zijn concurrenten: Frans werd gedecideerd aan de kant gezet. Victor verloor van Peter N. en zakt daardoor een plaatsje. De verschillen tussen deze drie blijven echter klein en de laatste weken zullen beslissend zijn.

  In groep 2 won Peter N dus en zijn voorsprong lijkt geruststellend op Menno (scoorde bonuspunten voor zijn externe optreden) en Jack (niet aanwezig). De achterstand van de rest is te groot om nog een rol van betekenis te gaan spelen.

  De competitie is inmiddels aangeland in de 4e en laatste periode en omdat dan iedereen weer tegen iedereen kan spelen, stond er in groep 1 een echte topper op het menu: Ramon speelde tegen Olaf. Olaf kwam gevaarlijk binnen in de stelling van Ramon, maar hij kon met zijn koning weglopen, waarna Olaf het mat op g2 niet meer kon voorkomen. Voor Ramon een belangrijke overwinning, want hij breidde zijn voorsprong hiermee dusdanig uit dat hij het zich kan veroorloven om nog een ronde te missen. Op het vinkentouw zit overigens ook nog Hans die overtuigend won van Rinus en nog een gevaarlijke outsider is. Achter Hans valt een groot gat, dus deze drie zullen de bekers gaan verdelen.

 • Finale SGA-cup op 22 mei

  De finale van de SGA-cup tegen Amsterdam West wordt op dinsdag 22 mei gespeeld bij Caissa in Huize Lydia op het Roelof Hartplein. Aangezien het eerste team vrijdag 18 mei hopelijk kampioen wordt bij Chaturanga 1, zou het een heel mooi weekje kunnen worden. Maar dat moeten we afwachten.

  Over Raadsheer 2 valt helaas slecht nieuws te melden. Op 9 mei verloor het team van Espion 1 en diezelfde avond won Volewijckers 1 onverwacht van Laurierboom Gambiet 2. Gevolg: Raadsheer 2 wordt laatste en degradeert uit de 1e klasse SGA.

 • Jack wint Rapidkampioenschap

  Jack Smith heeft zich afgelopen woensdag gekroond tot de nieuwe rapidkampioen van De Raadsheer.

  Eindstand

 • De Raadsheer gaat naar de finale

  In het voortraject was de Raadsheer niet ongelukkig. In de eerste ronde van de strijd om de SGA-cup waren we vrijgeloot. Veel moeizamer was het in de tweede ronde: vier remises tegen De Amstel (2) en ondanks dat de regels loting voorschrijven werd het een rematch. Die wonnen we net aan. In de kwartfinale ging het weer een stuk soepeler tegen Boven IJ (2) waarna in de halve finale ENPS op het programma stond. Tja. Ze hebben de beker 3 jaar achter ellkaar gewonnen en vier keer in vijf jaar. En ook dit jaar was het weer een ijzersterk team. De verwachtingen waren dan ook niet zo gek hoog gespannen toen we ENPS op 25 april ontvingen. Maar misschien is dat voor de Raadsheer wel de beste aanpak.

  Door nare omstandigheden was Aran Köhler, de sterkste speler van ENPS, er niet bij. Maar ze hadden nog genoeg sterke spelers over. Op bord 1 speelde Stephan tegen Fransisco Hernandez (2061). Zoals de naam al doet vermoeden is dit een Spanjaard en een sterke speler, die via het Grasmat bij ENPS terecht is gekomen.  Ik denk dat zijn rating achterloopt bij zijn speelsterkte; in ieder geval had hij het hele seizoen nog maar één keer verloren. Ramon moest het op bord 2 opnemen tegen de bekende en sterke Tom Bottema (2194). Mustapha nam het aan bord 3 op tegen Peter Nitschke (1946); een invaller in het ENPS-cupteam maar ook iemand die voorheen altijd een hogere rating had. Datzelfde geldt voor Peter Hoekstra (1973) waar Olaf het aan bord 4 tegen moest opnemen: ik was verbaasd dat zijn rating onder de 2000 is gezonken.

  We begonnen iets later vanwege afwezigheid van sommige spelers, maar we moesten toch een keer beginnen. Ik schertste nog dat mijn club altijd zou winnen, aangezien ik ook van ENPS lid ben. Maar toch. Lange tijd ging het helemaal gelijk op en tot 22.00 uur viel er dan ook niets over te zeggen. Daarom had ik plaatsgenomen aan de bar, samen met de teamleider van ENPS, Bas Jonkers. Hij is mede-organisator van het Kroegloperstoernooi, doet mee aan het Kattenburger Open en ik heb zelf nog extern tegen hem gespeeld dit jaar; ik ken hem dus wel. Later kwamen er nog twee fans binnen.

  Om 22.00 ziet het er helemaal niet zo slecht uit voor ons. Olaf staat wel wat beter, Mustapha misschien ook wel, Ramon gelijk en van de partij van Stephan begrijp ik, zoals gewoonlijk, weer eens bitter weinig. Maar - heel ongebruikelijk - stonden we op drie van de vier borden ruim voor in tijd! Een half uurtje later heb ik vertrouwen in de borden 3 en 4, lijkt Ramon het wel te redden en ben ik alleen onzeker over Stephan. Soms klopt er echter helemaal niets van je inschattng.

  Beem Bot

  Rond 23.00 uur gaat het helaas fout voor Mustapha. Hij kwam al steeds moeilijker te staan, maar een foute manoeuvre leverde hem een pion op, maar kostte een paard. Nog even leek Mustapha er toch nog (weer) wat uit te toveren, maar dat ging toch echt niet meer en Peter speelde het heel goed en secuur. Jammer, 0-1 en Mustapha de pest in. Maar wie ook kan toveren is Stephan. Na lang een (voor mij) onduidelijke stelling te hebben gehad kwam hij steeds dieper de vijandelijke stelling binnen. Uiteindelijk kon de dame van zijn tegenstander nergens meer heen: een prachtig punt voor Stephan op een manier zoals hij dat kan als hij op zijn best is. Olaf stond nog steeds wat beter, maar omdat hij op bord 4 speelde maakte het niet meer zo veel uit of het remise was of winst. Remise dus: Peter kon eigenlijk niet weigeren. Dus kwam alles op de schouders van Ramon terecht.

  Die had materiaal gewonnen, maar kreeg wel een akelig ogende mataanval over zich heen. Hij had duidelijk  meer tijd, maar toch begon hij soms zo lang te denken dat ik mij aardig moest verbijten. Maar toegegeven: er kwamen dan ook wel de beste zetten uit. Ramon kon de aanval keepen en kwam waarschijnlijk in een gewonnen eindspel terecht.Hij kon echter ook remise afdwingen en omdat dat halfje ons in de finale zou brengen deed hij dat voor het team- en clubbelang.

  Prachtig! Voor het eerst sinds 2002 staan we weer eens in de finale. In dat jaar wonnen we de beker ook en wel van het ijzersterke team van het toenmalige Gambit (nu Laurierboom-Gambiet), gemiddeld ruim 200 elopuntjes sterker dan wij. Nu spelen we tegen Oosten-Toren of Amsterdam West. In allebei de gevallen niet bepaald een makkie, maar we weten nu weer dat we het kunnen!

 • Tjerk Hacquebord blijft aan de leiding in het Kattenburger Open

  Het 10e Kattenburger Open Toernooi nadert zijn ontknoping. Op zondag 15 april werd de zesde en voorlaatste ronde gespeeld. De laatste ronde staat gepland voor zondag 27 mei. Tjerk Hacquebord staat nog steeds aan de leiding, maar hij kan nog niet op zijn lauweren rusten!

  Op bord 1 werd een taai gevecht uitgevochten tussen de nummers 1 en 2: Tjerk Hacquebord en Kees Sterrenburg. Het werd uiteindelijk remise. Daardoor staat Tjerk met de prachtige score van 5,5 uit 6 nog steeds op de eerste plaats. Kees moet de tweede plaats nu delen met een andere trouwe toernooideelnemer: Jan Hellenberg. Jan won met zwart van Eline Roebers, die daardoor nu toch wat terugvalt. Maar zij heeft nog alle kans om zich in een volgende editie te revancheren. Daarna volgen vier mensen met 4,5 uit 6. Daar zien we oude bekenden: Roel van Duijn won van mede-ex-winnaar Willem Hensbergen; Hij heeft op die gedeelde vierde plek gezelschap van Iwan Bonoo (die won van Di Cheng), Gert-Jan Goedhart (die niet hoefde te spelen omdat onze Menno Keuken helaas vanwege de griep moest afzeggen) en René Pijlman (die op fraaie wijze won van Mark Bloem). Van dit gezelschap is alleen Gert-Jan (behalve Tjerk natuurlijk) debutant in ons toernooi. Het belooft een boeiende laatste ronde te worden.

  Het beste Raadsheerlid is nu Harmen van der Ploeg. Harmen haalde een mooie overwinning binnen op ex-toernooiwinnaar Steve Michel en kan tevreden zijn met zijn score van 4 uit 6. Hij wordt daarin gevolgd door Rinus Koevoets, die een winstkans miste tegen Martin Heijlman en in remise moest berusten.

  Groep 2 (rating<1650 bij het begin van het toernooi) wordt door een trio geleid met 3 uit 6. Anneke Schol-Grin speelde goed maar kon de winstvariant niet vinden. Zij moet helaas de laatste ronde missen. Ook die score behaalden twee verrassende namen: Peter Kaptein (1451) en Wim Peters (1425), die beiden wonnen. Maar zij zullen in de laatste ronde waarschijnlijk zware tegenstanders treffen. Het blijft in die groep dus erg spannend.

   

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27