logo large
S c h a a k v e r e n i g i n g

De Raadsheer

A m s t e r d a m

Oud Nieuws

 • Het eerste team degradeert

  Helaas. Het was een prachtig seizoen voor de Raadsheer, maar de degradatie van het eerste team uit de Promotieklasse werpt daar wel een schaduw op. In de voorgaande ronden hadden we het eigenlijk toch wel lelijk laten zitten, maar toch hadden we nog kans op handhaving door de laatste ronde, op vrijdag 12 mei tegen Amstelveen 4, te winnen. De concurrent, Oosten-Toren 1, had namelijk een dag eerder verloren van Caissa 6. Maar zo zou het niet gaan.

  Op woensdag 3 mei had Simon op bord 3 vooruit gespeeld tegen Marcel Laarhoven, één van de sterkste spelers van Amstelveen 4. De balans is volgens mij nooit echt uit de partij geweest en het werd dan ook remise. Een prima resultaat waar we goed mee konden leven. Twee dagen later, op vrijdag 5 mei, speelde Olaf in Amstelveen op bord 4 vooruit tegen teamleider Nico Louter. Ik was er niet bij, maar volgens zeggen van Olaf heeft hij keihard gevochten maar ging het toch mis. Dat geloof ik direct van hem, maar jammer dat hij de 100% score van Nico niet kon doorbreken.

  En zo kenden wij onze opdracht. Uit de resterende zes partijen moesten vier punten gescoord worden. Het heeft er eigenlijk nooit ingezeten. We verloren met ruime cijfers, maar die waren vooral ook zo ruim omdat we natuurlijk risico's moesten nemen en door moesten spelen wilden we die vier punten halen. Dat speelde b.v. aan bord 7 bij Vincent. Hij speelde een messcherpe partij tegen Matteusz Glowacki. Met een stukoffer leek hij een winnende koningsaanval te krijgen en heel wat kijkers rekenden het punt al. Maar het moet gezegd: Matteusz vond een onverwachte en knappe verdediging waardoor het feest niet door ging en Vincent verloren stond. Jammer, maar geweldig geprobeerd. Henri kwam op bord 8 tegen Olav Lucas eigenlijk vanaf het begin in de problemen en heeft deze partij geen kans gehad. De andere vier moesten dus alle vier winnen, maar dat zat er niet in.

  Een sprankje hoop kwam van Mustapha, die op bord 5 tegen Bas Spoelstra speelde. Mustapha kwam met een pion minder maar met veel meer tijd uit de opening en wist een bijzonder nare aanval op te zetten. Met weinig tijd en in steeds benauwder positie zaq Bas iets over het hoofd en Mustapha won de partij dan ook fraai. Klasse Mustapha! Maar daarmee was de koek ook op. Ramon had de hele middag op zijn opening zitten broeden, maar kwam op bord 1 tegen Renzo Finkenflügel eigenlijk toch nooit echt lekker in zijn spel. Hij probeerde het nog wel, maar na een kwaliteitsverlies volgde ook nog een mataanval. Het leed was geleden, maar de andere twee spelers hadden tegen twee spelers die eigenlijk allebei heel weinig deden toch moeten proberen te forceren en de stelling die overbleef  was voor beiden problematisch. Stephan speelde op bord 2 tegen de sterkste tegenstander, Wim Moene, en dat was waarschijnlijk een pot remise stelling. Pogingen om toch te winnen strandden en Stephan verloor. Jacob speelde op bord 5 tegen Ridens Bolhuis en Jacob speurde enorm naar kansen maar die zaten er lange tijd niet in. Dit had Jacob helaas wel erg veel tijd gekost. Toen hij toch weer wat spel leek te hebben brak hem dat op, maar ook speelde Ridens het gewoon heel rustig en gedegen naar winst. En de harde conclusie was een 6,5-1,5 verlies.

  Jammer. Het was geen goed seizoen voor het eerste. Met onze gemiddelde rating zaten we in de bovenste helft, maar onze tpr lag daar meer dan 100 punten onder. Simon speelde uitstekend en haalde de prachtige score van 4,5 uit 7. Maar helaas was hij daarmee de enige basisspeler die de 50% haalde. Positief was dat er weinig invallers nodig waren en die deden het dan over het algemeen ook nog prima.

  Terug naar de 1e klasse. Daar zijn we dan volgend jaar meteen weer favoriet om terug te komen en dat moeten we zeker doen. Van meerdere kanten hoorde ik ook al gelijk weer strijdlustige spelers die dit ook zeiden en dat stemt optimistisch. We komen terug!

 • Ramon mag zich al kampioen noemen

  ramon

  De interne competitie duurt nog drie ronden. Ramon mag dit seizoen niet zo extreem hebben huisgehouden als in andere seizoenen; hij is overduidelijk de sterkste in de interne competitie en daarmee zo goed als zeker de terechte kampioen. Of dat nu al zo is valt altijd lastig te berekenen in het Keizersysteem, maar ik denk het eigenlijk wel. Van deze kant uit alvast felicitaties voor hem!

  Op 10 mei was hij er niet, maar de concurrenten - Olaf en Hans R - speelden remise tegen elkaar waardoor de achterstand onoverbrugbaar werd. Door deze remise en winst van Gerie tegen Arnold schoof Gerie langszij en hij staat nu, na een lange tocht vanuit het "achterveld", tweede. De volgorde voor de rest van het podium zal echter nog wel tot het eind van het seizoen spannend blijven. Mustapha blijft ondanks afwezigheid vijfde en Wim en Harmen wonnen van resp. Ton en Jaap. Hierdoor staan nu op de plaatsen 1 t/m 7 spelers uit groep 1. Arnold blijft aan de leiding in groep 2, maar de afstand met Peter V en Alexander is niet groot. Dat wordt dus nog spannend! Ook Menno komt er aan stormen. Roel J was er niet, maar kan zich dat prima veroorloven en blijft ruim aan de leiding in groep 3. Alleen Cilia is nog een bedreiging, maar de afstand is fors. Zij kan dan weer alleen nog door Willem - die nu derde staat - en Hans B bedreigd worden.

  Er zijn nog interne rondes op 17 en 24 mei en 7 juni. Op 17 mei speelt het tweede team en wordt alsnog de tweede halve finale voor de Raadsheercup gespeeld tussen Vincent en Douwe Jan. De winnaar speelt een week later de finale tegen André. Op 31 mei en 14 juni zijn we gast(raads)heer voor de rapid-competitie van de SGA en zijn er geen interne rondes. Daarna houden we twee weken rust en op 5 juli begint weer de gezellige zomercompetitie bij café De Boulevard.

  Ondertussen hebben we op 21 mei nog de spannende slotronde van het Kattenburger Open Toernooi, hebben we op Hemelvaartsdag van 13 - 17 uur ons interne snelschaaktoernooitje bij café-restaurant La Vallade, organiseren we op 11 juni het NK Doorgeefschaak 2017 en zijn we op 18 juni mede-organisator van het welbekende Kroegloperstoernooi in de Pijp. Kortom: er valt genoeg te schaken bij de Raadsheer.

   

 • Mustapha en Ronald winnen Paasschaak

  Prijzentafel

  De laatste clubavond voor Pasen was volgens traditie ingeruimd voor het Paasschaak. Heel druk was het niet, maar de 16 man die er wel waren maakten er een gezellige avond van. Onder de aanwezigen waren wel drie (potentiele) nieuwe leden: Maurice Buzink en Ronald Koornneef hadden in de afgelopen weken al een interne partij gespeeld; voor Tom van Hoorn was dat meer dan 3 jaar geleden. We hopen hen vaker te mogen begroeten.

  De 16 spelers werden verdeeld over twee groepen, voor de gelegenheid gedoopt tot "groep Paashaas" en "groep Paasei". Om het schaken een beetje een apart tintje te geven werd er gespeeld met een verplichte opening. Hierbij werd gebruik gemaakt van de lijst met 64 gambieten die jaren geleden is samengesteld door Wim van Vugt. Hieruit werden de 7 gambieten geloot waarmee alle partijen begonnen. Dit gooit je direct in een stelling waar je niet mee bekend bent, maar gelukkig geldt dat ook voor je tegenstander. Dit geeft partijen die compleet anders zijn dan je normaal op het bord krijgt (ensoms ook wel hele korte partijen).

  Uiteraard kunnen sommige schakers hier beter mee omgaan dan anderen. In groep Paashaas waren Mustapha en Olaf duidelijk de sterkste. De onderlinge partij eindigde in remise, maar Olaf verloor nog een halfje, dus won Mustapha deze groep. In groep Paasei was Ronald duidelijk de sterkste, want hij won al zijn partijen. Op de 2e plaats eindigde hier Tim, net voor Ti.

   

 • Het vlaggenschip loopt op de klippen

  Iedereen was zich ervan bewust dat de wedstrijd tegen Oosten-Toren 1 op 5 april misschien wel bepalend zou zijn. Maar het moest zeker te doen zijn, al hebben we er nooit te makkelijk over gedacht. Nou, eerlijk gezegd hebben we - ondanks een hogere rating aan 6 van de 8 borden - geen schijn van kans gehad. We verloren met 2,5-5,5 en dat was helaas nog verdiend ook. Nu zitten we wel heel dicht bij degradatie.

  Iedereen nam de zaak heel serieus en er kwamen dan ook urenlang geen uitslagen op het scorebord. Uiteindelijk kwam de eerste uitslag van Ramon. Hij speelde voor de gelegenheid op bord 2 en wel met wit. Misschien geen goed idee, want opnieuw kwam de Blackmar Diemer op het bord. Alhoewel gezegd moet worden dat Ramon aanvankelijk heel goed leek te staan tegen Hans Rijninks. Maar al snel was dat voordeel geheel weg en stond hij gewoon een pion achter. Ik hielp hem er nog aan herinneren dat het een pionoffer was, dus doorgaan. En Ramon leek ook helemaal terug te komen; dat begon er weer goed uit te zien. Maar helaas kon Hans een soort van eeuwig schaak op het bord toveren (het alternatief was torenverlies). Vrijwel tegelijk kwam de tweede remise binnen. Vincent zat in het buitenland maar ik was heel blij dat André wilde invallen. Hij kwam - in ieder geval leek het zo - op bord 5 duidelijk beter te staan dan zijn tegenstander, Fammy Amanodin. Maar dat is niet genoeg: je moet ook nog winnen. Dus smeedde André een winstplan dat, naar eigen zeggen, wel gewaagd was. Hoe dan ook: zijn tegenstander vond de juiste verdediging waardoor er aan remise niet meer viel te ontkomen. Het was dus 1-1, maar we stonden nergens echt goed op dat moment. Of het moest bij Jacob zijn op bord 7, maar die gebruikte weer akelig veel tijd.

  Het duurde even, maar toen volgde wederom een remise. Bij Henri op bord 8 tegen Gerard Driessen stond het heel lang gelijk. Henri leek iets meer ruimte te hebben, maar hij gaf zelf aan de aanval niet goed in te durven zetten. Eerlijk gezegd zag ik de winst ook niet zo direct, maar het werd in ieder geval remise. Helaas kwamen we toen op achterstand. Mustapha speelde op bord 3 tegen een oude bekende van ons: ex-Raadsheer Theo Gosman. Mustapha heeft het de hele partij moeilijk gehad: een pion minder en een mindere stelling. Het ging van kwaad tot erger en hoewel Mustapha nog lang door heeft gevochten, was het vechten tegen de bierkaai. En dat win je dus niet, zeker niet van een speler als Theo. Dus 1,5-2,5. Gevolgd door nog twee remises. Simon kreeg op bord 4 een verrassende tegenstander: de sterkste speler van Oosten-Toren is Redmar Damsma (2131), maar hij had het hele seizoen nog niet meegespeeld. Nu was hij er wel (zij het met enige vertraging). Simon kent hem goed, want het zijn oude teamgenoten bij AAS. Het werd een heel heen-en-weer gedraai met veel subtiliteiten. Even leek Simon een leuke combinatie te hebben, maar het leverde uiteindelijk niets op. En remise is tegen zo'n speler natuurlijk een uitstekende uitslag - alleen helaas niet genoeg. Want ook Olaf vocht aan bord 6 als een dolle tegen ex-Donnercoryfee Wim Leene. Maar het zat er gewoon niet in en dus ook Olaf moest in remise berusten. 2,5-3,5.

  En daarmee was de koek op. Jacob stond wel degelijk heel goed tegen Hank Hoving, maar Hank verdedigde zich met hand en tand en dat kostte Jacob zeeën van tijd. In barre tijdnood leek hij nog een winst te hebben gevonden, maar opnieuw vond Hank precies de juiste zetten. Hank bood nog remise, maar gezien de stand besloot Jacob door te vechten. Dat was geen verstandige beslissing, want even later ging het mis en met bijna geen tijd meer moest Jacob in alsnog verloren positie opgeven. Wel de juiste spirit, maar het was zinloos want Stephan stond aan bord 1 tegen Xander Giphart toen ook al verloren. Al eerder had Stephan al balend gezegd dat hij maar niet in zijn spel kon komen. Maar het moet gezegd: Xander speelde het ook erg goed. Hoe het precies afliep weet ik eerlijk gezegd niet, maar het kon ook niet goed gaan. We moesten berusten in een 2,5-5,5 verlies.

  Is het nu helemaal over? Nou, nog niet. In de laatste ronde moeten we - vrijdag 12 mei pas! - nog tegen Amstelveen 4 spelen en dan moeten we in ieder geval winnen. Dat is uiteraard geen gemakkelijke opgave, maar als we nu eens wel even sterk of sterker dan onze rating spelen dan zijn we op papier zelfs iets sterker. In die ronde speelt Oosten-Toren tegen Caissa 6. Wij hebben van Caissa gewonnen, maar toen waren ze ook niet in hun sterkste opstelling. Als Oosten-Toren verliest, dan halen we hen op die manier alsnog in. Ervan uitgaande dat we Laurierboom-Gambiet 2 in ieder geval onder ons laten. Ja, we kunnen zelfs theoretisch ENPS 1 nog inhalen, maar dan moet wel helemaal alles meezitten.

  Nu dus maar opladen voor de uitwedstrijd op 12 mei!

   

 • Wim grijpt rapidtitel

  Gisteravond was de derde en laatste avond van het interne Rapidkampioenschap. Na de eerste twee avonden had Wim met de maximale score van 6 uit 6 een riante uitgangspositie bij elkaar geschaakt. Zijn voorsprong kwam geen moment in gevaar. Sterker nog, Wim won ook zijn 7e partij en omdat de voltallige concurrentie remiseerde was zijn voorsprong na de eerste partij van de avond al zo groot dat hij niet meer achterhaald kon worden. Daarmee zal Wim zijn naam voor de eerste maal op de wisselbeker gegraveerd gaan worden. De strijd om de eerste plaats was dus snel gestreden, maar die om de overige ereplaatsen nog niet. Mustapha kwam in de eerste partij nog goed weg tegen Harmen, maar was daarna zowel Hans als Olaf de baas en eindigde met 6½ punt als tweede. De derde plaats was voor Jaap die na twee avonden nog in de middenmoot bivakkeerde, maar met drie winstpartijen als een komeet omhoog schoot.

  Vermeldenswaardig is verder nog dat Wim er net niet in slaagde om zijn 100% score vol te houden. In de achtste ronde won hij nog wel van Arnold, maar in de laatste ronde was het Menno die nog een spaak in het wiel stak door Wim te verslaan.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17