Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

 

ENPS 5 - Raadsheer 5: 3,5 – 0,5

ACHTER DE WOLKEN SCHIJNT DE LIEFDE …

Frans Altena

 

Het was, voor mij, even lastig om een plekje te vinden om de eervolle functie van teamleider adequaat te kunnen uitoefenen: er was nergens een loos tafeltje te vinden – waarop kan ik dan aantekeningen maken van de strijd tussen ENOS 5 en ons vijfde, op de 12e dag van de 12e maand ? Anderzijds, mijn ENPS-collega bood ons een consumptie aan – ik moet onthouden dat wij dat bij thuiswedstrijden ook gaan doen; maar minder is dan weer dat althans ik die consumptie nimmer kreeg. Zo is er altijd wat. Maar voor het overige is ENPS een aangename club – en ik kan het weten, ik was er
jarenlang nevenlid.


Ten derden male (het wordt eentonig) moet ik melden, dat ons ratinggemiddelde weer dik 150 puntjes lager dan dat van de vijand ligt. Sterspeler SimonPlaatje 4
 (bord 1) ligt zelfs 200 achter; maar hij zou geen sterspeler zijn als hij zich daarvan iets aantrok
en hij opent het bal opgewekt met iets als f4, e5 en d4 – oeps, dat is wel erg open ! Maarten (4) ontsnapt aan de dood: zijn tegenstander hoeft maar d5-d6 te spelen (zie diagram) en het kost Maarten zijn paard op e7 dan wel een kwal. Maar de ENPS-er ziet het niet en doet een ‘normale’ zet; Maarten ziet het wel, hij weet niet hoe snel hij de kans moet aangrijpen om Th8-f8 te spelen. De tegenstander van de zojuist ingevlogen reservespeler Theo (3) heeft twee foeilelijke isolani ’s op c6 en c7, en Theo zet ze lekker vast met Lc5. Willem (2) tenslotte bouwt een degelijk ogende stelling op. 

Curieus

Simons Db6-g1 bevalt me niet, en ja hoor, even later moet hij zijn d-pion afstaan. Willem is ondanks alles twee pionnen kwijt; de drievoudige isolani’s van zijn tegenstander op de c-lijn I(c3, c5, c6) zijn wel heel curieus. Dat kan toch niet goed voor wit zijn? Anderzijds, c6 is wel erg ver opgerukt …Geleidelijk sneuvelt er her en der wat klein Raadsheersprokkelhout. Donkere wolken? Klokslag tien schenkt ENPS met een foute loperzet Simon een pionnetje cadeau (terug), maar de verbonden vijandelijke drie pionnen op de damevleugel zouden wel eens weinig mededogen kunnen hebben met Simons e- en h-pionnen. Daar staat tegenover dat zwart voor zijn zwartveldige loper geen goed veld kan vinden, en zijn toren op h8 doet niet echt mee – maar hoe lang zal dat zo blijven ? Zwart verzinkt daaromtrent in langdurig gepeins.
Om kwart na tienen verliest Maarten zijn dame door een diagonaal loper-dame-koning over het hoofd te zien (1-0). Willem kan vrije doorgang van witte c-pionnen alleen tegenhouden door teveel hout te moeten geven(2-0). 


Gecancelled

Plaatje 3
Theo heeft zijn retourvlucht (weer eens naar Ibiza, zo wordt gefluisterd) gecancelled, want hij is in een lastig eindspel beland, met paard en 5 pionnen tegen loper met evenveel knechtjes. Hij maakt slim gebruik van zwarte zwaktes, misschien trekt hij een licht voordeel naar zich toe.

Op bord 1 heeft ENPS zijn stukken kunnen activeren, en het zwarte loperpaar maakt het de witte pionnen zo moeilijk, dat Simon uiteindelijk het moede hoofd in de schoot moet leggen. Ai, 3-0, dat doet pijn ! Maar Theo redt een hellevaart van het zelfvertrouwen van het team door een (plus?)remise (3,5-0,5).

Maar ’t geeft allemaal niks (wie zong die evergreen ook al weer ?) ”want wie holt van mekaar” ?Zo is ’t maar net – zoals ook de parallel met de vervolgmededeling “En Adam sleug Eva met de sukerbieten veur de kop” erg voor de hand ligt. 

 

Ronde 3                                                    

   ENPS 5               1514 - De Raadsheer 5       1355 3½ - ½

1. Arjan van Tuijl      1603 - Simon Bouwhuis       1393 1 - 0

2. Dirk de Graaff       1529 - Willem Toutenhoofd   1372c 1 - 0

3. Arjen Wiering             - Theo Breidenbach     1414 ½ - ½

4. Tom Anthonie         1410 - Maarten van Loggem   1240 1 - 0