Het seizoen 2018/2019 is alweer afgelopen! Op 5 juni werd de 31e en laatste ronde van de interne competitie gespeeld. Spanning was er eigenlijk alleen nog in de finale van de Raadsheercup van die avond en in groep 3. Het was een bijzonder jaar: in de 1e helft was er elke week een enorme opkomst met vaak ook veel nieuwe gezichten; in de 2e helft liep dat wat terug. Jammer, maar het bleef wel tot op het laatst leuk. En ook vaak spannend.

De strijd om het clubkampioenschap ging het grootste deel van dit seizoen tussen Ramon en Jack. Jack ontpopte zich tot een heel geduchte concurrent van Ramon en het leek er zelfs lange tijd op dat hij de buit zou binnen halen. Daarbij hielp het dat hij er vaker kon zijn, maar ook zijn score was uitstekend. Op het eind van het seizoen was hij er echter juist minder vaak en in die fase stelde Ramon zijn nieuwste clubkampioenschap veilig. Sorry Ramon: ik moet uitzoeken de hoeveelste keer het is, maar het is in ieder geval heel, heel vaak. Maar hij is ook echt de sterkste: een score van 84,4% en 0 verliespartijen spreken denk ik vanzelf. Van harte gefeliciteerd!

Jack werd dus tweede en Wim werd - ondanks verlies van Ramon in de laatste ronde - derde. Dat was niet zo ruim als vorig jaar, want Douwe Jan eindigde vlak onder hem. Een geweldige prestatie van Douwe Jan, die we nog twee keer zullen terugzien in dit verslag. In dit geweld vanuit groep 2 is het echt knap. Rinus maakt de top-5 compleet. Uw beide indelers komen erachteraan.

Nou ja, duidelijk dat Douwe Jan daarmee natuurlijk ook groep 2 won. Dat was al enkele ronden eerder duidelijk; het verschil was al geruime tijd niet meer in te halen. Volgend jaar dus groep 1 voor hem. Voor de andere podiumplaatsen in groep 2 is vaak stuivertje gewisseld, maar uiteindelijk was de tweede plaats voor Menno (totaal achtste) en de derde plaats voor good old Peter Voets (totaal tiende). Ook dit zijn heel knappe prestaties.

Groep 3 bleef tot het laatst aan toe spannend, maar Victor is toch wel de verdiende kampioen van deze groep. In de laatste twee ronden won hij in directe duels van zijn beide concurrenten: Simon en Cilia. In de totaalstand eindigde hij zelfs negende, dus Victor is terecht terug in groep 2. Simon werd uiteindelijk tweede en Cilia derde, maar hun onderlinge verschil is minimaal. In totaal werden ze elfde en twaalfde.

En dan werd ook nog de finale van de Raadsheercup gespeeld. Daar is-ie weer: Douwe Jan trok aan het langste eind. Voor de derde keer al won hij de Raadsheercup. Een geweldig seizoen voor hem. Het was ook leuk dat de finale tussen twee spelers uit groep 2 ging. Douwe Jan had in de eerste ronde genoeg aan remise tegen Olaf, won in de tweede ronde van Gerben en in de kwart finale van Simon. In de halve finale had hij wederom genoeg aan remise tegen Harmen. Maar ja: remise is genoeg maar dat moet je dan toch maar even doen! In de finale speelde hij tegen Ralph. Ralph was in het begin van het seizoen komen binnen lopen, toevallig precies toen de eerste ronde voor de Raadsheercup werd gespeeld. Toen hij daarin van Wim won wisten we wat voor vlees we in de kuip hadden. De tweede ronde lootte hij vrij en in de kwart finale won hij van niemand minder dan clubkampioen Ramon! Toen hij in de halve finale ook nog eens won van veelvuldig bekerwinnaar Ron wist Douwe Jan dat hij aan de bak moest. Beide heren hebben dus een flinke palmares opgebouwd, maar in de finale kwam Douwe Jan steeds beter te staan met winst als resultaat. Hartstikke goed. Maar ik wil toch zeker Ralph ook feliciteren met zijn prachtige resultaten. Ik hoop dat je het leuk vindt bij ons!

Het zit erop. Op 12 juni wordt er nog rapid gespeeld voor de SGA-competitie en daarna hebben we twee weken rust. Op 3 juli begint de Zomercompetitie, natuurlijk weer in café de Boulevard. Voor wie het nog niet weet: een leuk café met bij mooi weer een heerlijk terras en een schaakcompetitie die eigenlijk nauwelijks een competitie is: het gaat om het plezier. En na de Ledenvergadering eind augustus begint in september het nieuwe seizoen weer!