Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

De Raadsheer 1 is bezig met een prachtig seizoen. Van de eerste acht ronden hadden we maar liefst zeven keer gewonnen en één keer ging het mis. Daarmee stonden we op mp gedeeld eerste, want Caissa 6 had dezelfde palmares. Ze hadden wel meer bp. Toen op woensdag 10 april in een thuiswedstrijd de onderlinge ontmoeting op het spel stond, voelde dat dan ook als een soort - voorlopige - apotheose. Natuurlijk wisten we dat het zwaar ging worden, maar het team was tot in de haarvaten gemotiveerd. We waren zelfs overcompleet en Vincent was akkoord om niet mee te spelen. Ramon was er speciaal een dag eerder voor terug gekomen van vakantie. We hebben ons dan ook met man en macht geweerd. Helaas was het net niet genoeg. Maar we hoeven ons zeker niet te schamen.

Op de avond zelf bleek dat Mustapha ziek was. In allerijl werd daarom Wim geronseld om in te vallen en gelukkig was hij daartoe bereid. Caissa had ook een invaller. Maar ja: als die invaller Jasel Lopez is, wat is dan nog een invaller? HIj speelde dit seizoen nog niet extern voor Caissa, maar is er wel lid. Voor wie hem niet kent: het is een potentiële IM uit Aruba met nu een rating van 2399 - en stijgende. Dus ook Hing Ting had tegenstand die avond. En toen ik de rest van het team zag was het wel duidelijk dat we echt de sterren van de hemel zouden moeten schaken. Ze waren gemiddeld slechts 8 punten per bord sterker, maar vrij naar wijlen Bomans: een statisticus kan goed verdrinken in een sloot van gemiddeld 1 meter diep. Dit werd namelijk vooral door twee borden veroorzaakt: aan de borden 3 en 5 waren wij op papier flink sterker. Let wel: op papier. Enfin, aan de slag.

Zoals bij dit soort wedstrijden gebruikelijk duurde het uren voordat er enige tekening in de strijd kwam. Het zou leuk zijn als iemand van het team een leuke partij op de site zou zetten en dat hoeft niet per se een winstpartij te zijn. Rond 22.00 uur leken alleen Tobias en Martijn mij beter te staan, terwijl ik minder blij was met de stellingen van Stephan en Wim. Over de rest had ik nog weinig oordeel en het kon dus nog alle kanten op. De eerste uitslag die 20 minuten later binnenkwam was van Simon: hij had minder tijd, een gelijkwaardige tegenstander en het stond erg vast dus remise was vast wel terecht. Maar liefst voortaan wel even overleg. Wim kwam het wel vragen, maar dat halfje kwam nooit tot stand. Die remise bleef lang de enige uitslag op het scorebord. Waarvoor we op facebook trouwens complimenten kregen uit Zweden.

Het tweede halfje kwam van Olaf: dat was prima gezien de stelling en met deze tegenstander. Wel was het steeds duidelijker dat het moeilijk zou gaan worden en dat de ontknoping van de kopborden zou komen. Want al ras verloor Stephan; hij had een moeilijke partij tegen een jeugdspeler die zich taai verdedigde en uiteindelijk een winnende overval had. Knap gespeeld van Kasper, maar niet leuk voor ons. Helaas verloor ook Ramon. Zijn Blackmar-Diemer bracht tegenstander Alje niet van zijn stuk en Ramon heeft die pion nooit meer teruggezien. Het ging eigenlijk van kwaad tot erger; ik denk dat het er niet in gezeten heeft. Wel jammer, maar kan gebeuren. Gelukkig bracht Martijn een punt voor ons binnen. Hij stond al de hele tijd goed en steeds beter en kwam redelijk hard binnen in de stelling van zijn tegenstandster. Dat punt was verwacht; tot nu toe geen verrassingen en een stand van 2-3.

Helaas kon ook Wim het niet meer houden al deed hij zijn stinkende best: dat was een te groot houttekort. Met een mooie combinatie haalde Tobias - die al langere tijd erg goed stond - het volle punt binnen tegen de sterke, sympathieke teamleider Arno. Dus speelde alleen nog Hing Ting aan bord 1. Hij had wel materiaalwinst geboekt, maar zijn koning stond wel op de tocht. Helaas kon hij een eeuwig schaak niet met goed fatsoen vermijden en moest hij zijn eerste halfje incasseren. Het werd dus 3,5-4,5. Verdiend gewonnen door Caissa, maar helaas dus geen kampioenschap voor ons.

En nu? Nu staan we geen eerste, maar vierde. Caissa is de overduidelijke kampioenskandidaat. met 16 uit 9. Daaronder staan drie team met 14 uit 9 waaronder wij. Maar VAS 5 en Zukertort 3 hebben meer bp. Het is nog steeds een prachtig seizoen, want in zo'n klasse met zo'n tegenstand meespelen voor het kampioenschap van de SGA is toch wel heel mooi. De laatste twee wedstrijden worden in mei gespeeld tegen hekkensluiter ENPS 2 en het op papier sterkste team - VAS 5. Ik zal daar helaas niet bij zijn, alhoewel vakantie natuurlijk wel een fijne reden is. Olaf zal het teamleiderschap dan overnemen. Daarom zal ik dit verslag nu maar alvast afsluiten met het uitspreken van mijn hartelijke dank aan alle spelers en invallers van het eerste team voor hun inzet en motivatie. En dat is niet per se afhankelijk van de score. Ik vond het een prachtig seizoen om teamleider te zijn. Toch wil ik even één persoon apart noemen: Tobias Kabos. Hij heeft elke wedstrijd nog meegespeeld en aan de kopborden een score van 7,5 uit 9 gehaald. Daarnaast was hij altijd bereid om mee te denken, mee te helpen bij het uitnodigen van de spelers en heel aanspreekbaar als het mijn schaakcapaciteiten weer eens te boven ging. En verder: gewoon nog 4 punten pakken!

Dit keer wil ik ook even de persoonlijke uitslagen vermelden, met actuele ratings:

1 Hing Ting Lai (2450)                       - Jasel Lopez (2399)                0,5 - 0,5

2 Tobias Kabos (2303)                      - Arno Bezemer (2275)             1 - 0

3 Martijn Woudsma (2221)                - Annemarie Volkers (1943)      1 - 0

4 Ramon van Beemdelust (2054)      - Alje Hovenga (2173)               0 - 1

5 Stephan Geuljans (2018)                - Kasper Bleeker (1767)            0 - 1

6 Simon Groot (2002)                         - Robbert van 't Kaar (2036)     0,5 - 0,5

7 Wim Postema (1841)                       - Abe Willemsma (2087)          0 - 1

8 Olaf Cliteur (1844)                            - Paul Schipper (2063)            0,5 - 0,5