Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

hb5Afgelopen dinsdag wisten Raadsheren Jack en Olaf een fraaie tweede plaats te bemachtigen tijdens het Nederlands kampioenschap Hands & Brains. Het Raadsheer-duo legde precies een maand daarvoor ook al beslag op de vierde plek tijdens het NK Doorgeefschaak.

Net als bij Doorgeefschaak is Hands & Brains een strijd tussen twee koppels. Eén speler per koppel is de brains, de andere speler de hands. Een koppel mag samen niet meer dan 4000 Elo-punten bezitten.
De brains moet het type stuk noemen waarmee de hands vervolgens een zet moet doen. Er wordt dus door de brains geroepen Paard, pion, koning etc. De hands moet dan natuurlijk nog indien noodzakelijk een keuze maken welk paard, pion etc. hij/zij zal spelen en uiteraard naar welk veld. Daarna drukt de hands de klok in en is de tegenpartij aan zet. Er wordt dus op één bord gespeeld en er ontstaat op het bord dus eigenlijk een normale partij. Extra lastig is de beperkte bedenktijd die slechts tien minuten plus vijf seconden increment bedraagt. Vaak moet er per zet immers twee keer worden nagedacht!
Na afloop van de partij wordt de revanchepartij gespeeld en worden de hands de brains en andersom en zo ontstaat er uiteindelijk een uitslag over twee partijen.kruistabel nk handandbrains 2018

Het Raadsheer-koppel Cliteur/Smith wist tijdens het NK na drie uur en drie kwartier schaken alle vier de ronden ongeslagen te blijven en eindigde slechts één matchpuntje achter het winnende koppel Kabos/Sprong uit Almere dat ook ratingfavoriet was en maar net onder het toegestane rating-maximum zat. Het onderlinge duel eindigde keurig in 1-1 maar de Raadsheren zouden uiteindelijk één puntje meer morsen, wel net genoeg nog voor het niet onverdienstelijke zilver!