Raadsheer

S c h a a k v e r e n i g i n g
♗ De Raadsheer
A m s t e r d a m
Anno 1922

Het 10e Kattenburger Open Toernooi zit erop. Het was weer een succesvol maar vooral leuk toernooi. Op zondag 27 mei is de laatste ronde gespeeld en toen vielen ook de beslissingen.

Na zes ronden stond Tjerk Hacquebord er goed voor met 5.5 uit 6 en hij leek op weg om zijn debuut in het toernooi af te sluiten met een kampioenschap. Slechts twee mensen volgden met 5 en dat waren trouwe deelnemers: Jan Hellenberg en Kees Sterrenburg. Voor het podium kwamen ook nog de mensen met 4,5 punt in aanmerking: Roel van Duijn, Gert-Jan Goedhart, RenĂ© Pijlman en Iwan Bonoo. Al vrij snel werd duidelijk dat het niet goed ging met Kees, die met zwart tegen Iwan speelde. Toen hij verloor wisten de bord-1 spelers (Jan tegen Tjerk) waar ze aan toe waren. Gert-Jan speelde tegen ex-winnaar Willem Hensbergen; een "downfloat", zoals dat heet, maar dan heb je vaak een sterke tegenstander. Dat liep niet goed af voor Gert-Jan. En eigenlijk liep het aan bord 1 ook al wel niet zo goed voor Tjerk. De vraag was of hij het remise kon houden, maar dat lukte niet. Hij zat daarmee in hetzelfde schuitje als Jan vorig jaar: hij stond toen op kop maar redde het niet in de laatste ronde. Dit jaar wel: Jan is de winnaar van de 10e editie met 6 uit 7! Het gevecht tussen. Het gevecht tussen RenĂ© en Roel werd helemaal uitgevochten, maar uiteindelijk trok Roel aan het langste eind. Jan werd dus eerste. Met 5,5 punt volgden Roel, Tjerk en Iwan - op grond van tpr voor de bekers in deze volgorde 2 t/m 4. 

In de B-groep was het spannend. De mensen met drie punten kregen sterke spelers en werden ingehaald. Er wonnen uiteindelijk maar liefst 5 mensen: op volgorde van TPR (en daarmee voor de bekers, maar niet voor het geld): Brian van Kanten, Harrie Boom, Henny Heima, Sara Martinez en David Bakker. Zij hadden allen 3,5 punt.

Het blijft een leuk toernooi; ik kan aanraden eens mee te doen. De speeldata van het volgende seizoen zijn al bekend; binnenkort krijgen de deelnemers uit de laatste edities de kans voor een voorinschrijving. Daarna worden de datums bekend gemaakt. Wees er vlug bij om teleurstellingen te voorkomen!

Bekijk de hele eindstand 

kattenburger 2018